07dec

Gesjoemel

16:02 |

Scan0005In het Haarlems Dagblad van 4 december jl een bericht over de Duinpolderweg. De Statenleden hebben onlangs weer eens een busritje gemaakt door de regio. Op zichzelf kan het best nuttig zijn om eens met eigen ogen te zien waar een weg van honderden miljoenen EUR gepland wordt. Maar het is de vraag of de Statenleden het ook zo beleefd hebben. Want dit is niet het eerste busritje en het zal ook zeker het niet het laatste zijn. Die busritjes zijn al begin van deze eeuw een terugkerend uitstapje voor politici. Het zal heus ook wel gezellig zijn zo met z’n allen op schoolreisje, pardon: Statenreisje. Een versnapering achteraf doet wonderen. Een kroket of een bitterbal toe, en je kunt er weer helemaal tegen.

Waar ligt de focus van de ‘Stuurgroep’ op dit moment? Die ligt bij het verhogen van de stikstofgrens. Hoeveel stikstof kunnen we nog kwijt in de duinen (Natural 2000 gebied). Het Duinpolderweg project is al aangemeld voor PAS. Een subsidieregeling met behulp waarvan de duinen (even kort door de bocht geformuleerd) kaal geschraapt kunnen worden zodat er meer stikstof kan neerslaan en de weg alsnog aangelegd kan worden. Schandalig? Jazeker, want iedereen kan tegenwoordig op de vingers van 1 hand kan natellen dat dit puur bedrog is. Hoe zat het ook al weer met die zogenaamd schone auto’s? Weet u het nog? TNO wist het al 14 jaar dat er helemaal niets van klopte. Dat was niet alleen het gevolg van gesjoemel bij het testen. Er gebeurden rare dingen, weten de onderzoekers. Van de elf geteste motoren, bleken er tien een probleem te hebben met praktijkemissies. Dus het probleem is veel groter dan Volkswagen alleen. Over de hele linie zien we dus hoge praktijkemissies. Het is een publiek geheim dat autofabrikanten de auto’s van hun collega’s testen en oplossingen kopieren. Aldus het Financieel Dagblad vorige week. De onderzoekers hadden wel een probleem: ze durfden de autofabrikanten niet te beschuldigen.

Vieze boel dus, en heus niet alleen die auto’s. Het hele circus is opgetuigd met fiscale subsidies voor de vuile ‘schone’ auto’s die de bevolking miljarden aan belastinggeld hebben gekost. En met welk doel? Niet met het doel te zorgen voor een schoner milieu, want dat was allemaal kletskoek.

Nu dus weer die PAS subsidie en we voelen het al op onze klompen aan: dit gaat niet goed. In het artikel leest u dat er nog iets mankeert aan het rekenmodel. Er zitten nog wat invoerfouten in het programma. Wedden dat de ‘fouten’ straks verholpen zijn, zodat de Duinpolderweg toch wordt aangelegd langs de duinen en dat voor die tijd de duinen hun kaalslag hebben ondergaan, met alle gevolgen voor de natuur van dien? Het artikel gaat verder in op de twee alternatieven die zogenaamd overblijven als PAS onverhoopt toch niet de redding brengt waar bestuurders zo op hopen: dan gaat het alternatief van de wethouder van Hillegom gebruikt worden. Dat alternatief gaat uit van het doortrekken van de Nieuwe Bennebroekerweg tot aan de Rijksstraatweg/N208 tussen Hillegom en Bennebroek in combinatie met het verlengen van de N207 ten zuiden van Hillegom richting de N206. De zgn Spoorvariant valt af. Dat kunnen we nu al bedenken omdat aan die variant ook veel haken en ogen kleven.

Wat wij tot slot in alle schrijverij van de pers missen is de aandacht voor de MENS. Want in dit gebied wonen ook mensen. Deze mensen hebben al heel lang last van dit soort plannetjes. Als een zwaard van Damocles hangt het boven de waarde van hun huis. Iedereen die in dit gebied een huis heeft, ziet het gedoe met lede ogen aan. Los van de negatieve invloed die het heeft op de verkoopbaarheid van een huis, is het niet zo gezond om naast een snelweg te wonen. Pardon: autoweg. Daar hoor je in de pers helemaal niemand over. Fijnstof, geluidoverlast, verprutsing van onze natuur, ons leefmilieu, dat zou toch als eerste aan bod moeten komen? Of komt het doordat onze politici dat totaal niet interesseert zo lang er maar een hapje en een snackje bij geserveerd wordt na afloop van de busrit met collega Statenleden en Gedeputeerden?

Op de foto ziet u mevrouw Post, gedeputeerde van NH (VVD natuurlijk) op bezoek in de Haarlemmermeer.
Post en Reneman

Niet door het bos is een initiatief van Stichting Bescherming Erfgoed Zuid - Kennemerland