08jul

Toenadering Haarlemmermeer?

13:26 |

http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemmermeer/article27112475.ece/Buren-blij-met-toenadering-Haarlemmermeer_

Uit het Haarlems Dagblad: Buren blij met toenadering Haarlemmermeer

Door Bart Boele – 1-7-2014, 20:00 (Update 2-7-2014, 11:05)

HOOFDDORP – De gemeenten Kaag en Braassem en Bloemendaal (met Bennebroek) zien mogelijkheden voor samenwerking met Haarlemmermeer. Hillegom wacht voorstellen af.

,,De gemeente Kaag en Braassem staat open en positief tegenover integrale benadering van kernen aan weerszijde van de Ringvaart’’, zegt wethouder Floris Schoonderwoerd van die gemeente over de dubbeldorpen Buitenkaag-Kaag, Weteringbrug-Nieuwe Wetering en Burgerveen-Leimuiden. Hij wil per dorp kijken naar behoud en versterking van de leefbaarheid, zeker op het gebied van zorg en welzijn. ,,De bijzondere ligging aan weerszijden van de Ringvaart maakt Kaag-Buitenkaag hét voorbeeld van een dubbeldorp; twee dorpen met een sterke sociale samenhang.De gemeenten Haarlemmermeer en Kaag en Braassem zijn gezamenlijk in gesprek met inwoners, organisaties en verenigingen van beide kernen over de veranderende rol van de overheid’’, aldus Schoonderwoerd. ,,Gemeentegrenzen mogen geen belemmering zijn om de sociale binding in de kernen te behouden en te ontwikkelen.’’

Spijt

Vanuit Bloemendaal klinkt enige spijt dat deze gemeente niet eerder betrokken is bij de nieuwste bouwplannen in westelijk Haarlemmermeer. ,,Het is voor ons van belang meer betrokken te worden bij de verdere uitwerking van de plannen, zowel voor wat betreft de verkeersaspecten als de voorzieningen’’, reageert de gemeente. Het Westflankproject is van belang voor dubbeldorp Zwaanshoek-Bennebroek. En meer woningen in Zwaanshoek is goed voor de middenstand van het ’eigen’ Bennebroek. Maar, zegt de buurgemeente erbij, het verkeer is wel een probleem. Lisse, Heemstede en Aalsmeer hebben niet gereageerd op de vraag wat zij vinden van de toenadering door Haarlemmermeer.

Buren blij met toenadering Haarlemmermeer? Wij dachten het niet. Plotseling komt de Haarlemmermeer op de proppen met parels en dubbeldorpen. Die toenadering houdt verband met de Duinpolderweg. Wat hebben de wethouders van Hillegom en Bloemendaal precies gezegd? Wat heeft Bloemendaal nu werkelijk te maken met de bouwplannen Tudorpark en Boseilanden? En waarom is er niet heel nadrukkelijk gezegd: geen Duinpolderweg?

Niet door het bos is een initiatief van Stichting Bescherming Erfgoed Zuid - Kennemerland