17feb

VVD waait met alle winden mee

15:26 |

 

Post en RenemanPolitiek opportunisme: kenmerkend voor de VVD.

Gisterenavond dus het politiek café van de VVD in de Haarlemmermeer. Hierbij aanwezig de coryfeeën Elisabeth Post (gedeputeerde in NH) en wethouder Reneman, Haarlemmermeer. Een fijne foto van het tweetal afkomstig van de VVD. De Duinpolderweg stond prominent op de agenda, maar het onderwerp kwam niet uit goed uit de verf. Reneman heeft geen verstand van verkeer en moest door collega Post herhaaldelijk gecorrigeerd worden op fouten. Ach ja, een weg meer of minder, dat doet er niet toe als je maar wethouder bent. Lekker belangrijk. De kwestie windmolenpark Haarlemmermeer was ook een punt op de agenda. Hierover bestaat een behoorlijk verschil van mening tussen de VVD fractie van de Haarlemmermeer en de provincie. Geeft niets, provincie bepaalt. Hieronder het laatste nieuws over de windmolenkwestie, waar belangen inwisselbaar zijn: niet op land, wel in zee (wat vindt de VVD in Zandvoort hier van???). Gooi het maar over je schouder politiek. Zo lang de buren er last van hebben, is er niets aan de hand. Dat geldt overigens ook voor het fijnstof en de geluidshinder en het verprutsen van het polderlandschap ten westen van de Ringvaart. Zoals de wind waait, waait de VVD blazer: mits de VVD gedeputeerde haar geliefde Duinpolderweg maar kan aanleggen.

http://www.nu.nl/duurzaam/3856636/provincie-mag-windpark-stoppen.html

 

De provincie Noord-Holland mag een streep zetten door plannen van de gemeente Haarlemmermeer om daar windmolens te bouwen. 

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Inwoners van de gemeente werken sinds 2004 aan een plan om veertien tot zeventien windmolens aan de zuidkant van Haarlemmermeer te bouwen.

De gemeente en de provincie werkten hieraan mee, maar in 2012 keerde het nieuwe provinciebestuur zich tegen de plannen.

In een nieuwe visie was bepaald dat de voorkeur uitgaat naar windturbines die gegroepeerd in een lijn staan, terwijl het in de gemeentelijke plannen om individuele turbines gaat die niet in een lijn staan. Ook zou het open Noord-Hollandse landschap zo veel mogelijk moeten worden beschermd. De provincie laat liever windmolenparken op zee neerzetten.

Bezwaren 

De provincie verplichtte de gemeente van het voorstel af te zien, waarop de gemeente en de Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid in beroep gingen bij de Raad van State. Ze voerden allerlei bezwaren aan tegen het ingrijpen van de provincie, maar die zijn volgens de Raad van State allemaal ongegrond.

Zo wees de gemeente op een artikel van de Elektriciteitswet waarin staat dat op agrarische grond windparken mogen worden gebouwd.

De Raad van State wijst er echter op dat het hier ook in staat dat deze parken minstens vijf megawatt moeten leveren om door deze wet te worden beschermd. De Raad van State ziet iedere windmolen als een apart ‘park’ en hierdoor komt geen enkel ‘park’ boven de vijf megawatt uit, waardoor de windmolens geen wettelijke bescherming krijgen.

 

 

Niet door het bos is een initiatief van Stichting Bescherming Erfgoed Zuid - Kennemerland